Bra använda stödstrumpor när du reser

Du som flyger en del, du har säkert märkt att benen, de kan gärna bli stumma, tårna svullnar och även fötter och anklar påverkas. Det beror på det låga lufttrycket i flygplanskabinen i kombination med stillasittande. Blodcirkulationen påverkas oc gör att benen svullnar. Det kan även ske då du åker bil eller tåg och inte rör på dig som du ska. Det kan då vara skönt att ha på dig stödstrumpor. Sådana kan du hitta hos footio.se

Stödstrumpor är alltså för fler än bara gamla tanter och gubbar! Dessutom kan de vara bra om du har andra problem med dina ben, eller om du är gravid. 

För dig inte vanligtvis använder stödstrumpor eller endast använder dem vid långa resor du bör ha strumpor med 11-15mmGH (lätt kompression).  För dig som är van att använda stödstrumpor och gör det dagligen, eller om du har lätt att få svullna ben och fötter vid flygning passar det bra med 1521mmHG (normal kompression).

Bra tips för att undvika svullna ben och ökad risk för blodpropp

Du som ska flyga, se till att du väljer ett par riktigt kvalitativa stödstrumpor som är måttanpassade till just dina ankelmått. Se även till att direkt ta på dig dem på samma morgon du ska flyga. Ha sedan lösa, mjuka och bekväma kläder och skor under flygresan och undvik att sitta med benen i kors. 

Försök att resa på dig och ta en promenad i mittengången i planet då och då. Gör även tåhävningar då och då i sätet så att du får igång blodcirkulationen i benen och vaderna.

Unde resan bör du även dricka mycket vatten och undvika kaffe, alkohol och andra vätskedrivande drycker.

12 Dec 2022