Rena vs. smutsiga städer

Under mina resor runt om i världen har jag stött på många olika kulturer och sätt att leva. Men det är något speciellt med när du stöter på en plats som sticker ut på ett sätt som du inte förväntar dig. Det var precis vad som hände under min senaste resa till Marbella, Spanien. Jag blev helt enkelt förbluffad av hur rent det är i denna charmiga stad vid Medelhavets kust.

Att gå längs Marbellas gator var direkt ljuvligt. Trottoarerna var kritvita och välskötta, men det var inte bara på ytan som renheten imponerade mig - till och med sopstationerna var en lektion i organisation och effektivitet. Förvånansvärt nog var många av dessa sopstationer faktiskt placerade under marken, vilket inte bara bidrog till att bevara stadens estetiska skönhet utan också eliminerade lukt och obehag.

Stank förstör mycket av upplevelsen

Detta har fått mig att fundera på mina tidigare erfarenheter i andra delar av södra Europa, där fokus på renlighet inte alltid är lika framträdande. Speciellt i Grekland har jag ibland märkt en bristande uppmärksamhet på detta område. Trottoarerna är ofta smutsiga och kantade med skräp, och sopor  staplas högt bredvid överfulla soptunnor. Det stinker nästan var man än går. Skillnaden mellan Marbella och t.ex Aten platser kunde inte vara tydligare.

Detta har också fått mig att reflektera över hur viktigt det är för städer och samhällen att prioritera hygienfrågor. Det handlar inte bara om att skapa en trevlig miljö för invånarna och besökarna, utan det har också en djupgående effekt på människors välbefinnande och den övergripande livskvaliteten.

I Sverige har man äntligen börjat lägga lite vikt vid sopkärlstvätt vilket är glädjande. Vi lever trots allt i ett land som är känt för att vara väldigt rent och välskött, men soprummen har verkligen alltid varit en nagel i ögat. Läs mer om rengöring av sopkärl och soprum i Stockholm här.

2 May 2024