Hur viktigt är kalium för kroppen?

Kalium är nödvändigt för normal funktion av alla celler. Det reglerar hjärtslag, säkerställer att musklerna och nerverna fungerar korrekt och är avgörande för att syntetisera protein och metabolisera kolhydrater.

För tusentals år sedan, när människor strövade omkring på jorden och samlade och jagade, fanns det rikligt med kalium i kosten, medan natrium var knappt. Den så kallade paleolitiska kosten gav cirka 16 gånger mer kalium än natrium. Idag får de flesta av oss i oss knappt hälften av den rekommenderade mängden kalium i sina dieter. Den genomsnittliga kosten innehåller ungefär dubbelt så mycket natrium som kalium, på grund av övervikten av salt gömt i bearbetade eller beredda livsmedel, för att inte tala om bristen på kalium i dessa livsmedel. Denna obalans, som står i strid med hur människor utvecklades, tros vara en stor bidragande orsak till högt blodtryck, vilket påverkar en av tre amerikanska vuxna.

Bananer har mycket kalium

Den adekvata rekommendationen för intag av kalium är 4 700 mg. Bananer är ofta utropade som en bra källa till kalium, men andra frukter (som aprikoser, katrinplommon och apelsinjuice) och grönsaker (som squash och potatis) innehåller också detta ofta försummade näringsämne. Det finns även tillskott med detta ämne, läs mer om det på Fitnessfrank

När är kaliumvärdet för lågt?

Om över genomsnittliga mängder vätska utsöndras förloras mycket kalium i den mänskliga organismen. Orsaker till detta inkluderar diarré, kräkningar och att ta vissa läkemedel såsom diuretika (vätskedrivande läkemedel). Laxerande läkemedel kan också orsaka låga kaliumnivåer. Sjukdomar som diabetes och Cushings sjukdom kan påverka kaliumbalansen.

24 Feb 2023