Dödsstädning - en smart idé

En sak som kommit att bli ganska stort i hela västvärlden är den så kallade svenska dödsstädningen. Det är en metod för att bli av med allt det där gamla som bara ligger och skräpar och göra det betydligt enklare för anhöriga den dag det blir dags för dödsbostädning

Tanken är inte att slänga allt, utan att behålla de saker man faktiskt använder och behöver. Den som ligger bakom hela konceptet är Margareta Magnusson som skrivit boken "Döstädning" som också översatts till engelska med titeln "The Gentle Art of Swedish Death Cleaning".

Hur gör man?

Självklart kan man hitta sin egen väg när det gäller döstädningen men i denna artikel i Expressen berättar Margareta Magnusson om sina idéer och ger också sina bästa tips. Jag tänkte ge några av mina egna tips: 

Tänk på att en bra städfirma kan hjälpa dig med det mesta när det gäller rengöring och städning. De kan även hjälpa till med dödsstädning om du har svårt att göra det på egen hand. 

  • Det du inte vill att andra ska se: De allra flesta av oss har saker hemma som vi inte skulle visa våra nära och kära idag. Gamla kärleksbrev från en otrohetsaffär, sexleksaker eller andra ting som skulle uppfattas som stötande eller väcka obehag. Släng! 
  • Börja i förrådet: De saker som redan nu står nerpackat i lådor har du antagligen ställt där för att du inte behöver dem. Börja din rensning där och gå sen vidare till kläder. Foton, minnessaker och souvenirer är bäst att avsluta med för man kommer ändå sitta med dem i handen och minnas gamla tider. 
  • Gör inte allt på en dag: Låt det ta tid! Det du samlat på dig under många år kan man inte slänga bort på en timme. Det gör inget om din dödsstädning tar flera veckor, månader eller till och med fortsätter löpande resten av ditt liv! 
12 Dec 2021