Kreta är en favorit

Ett favoritresmål jag har, det är Kreta. Kreta är bra på det sätt att det går att resa dit, året om. Men det är så klart varmare om sommaren än vad det är om hösten. Kreta är stället som har en hel del kultur, men även mycket sol och bad. Kreta är rik på historia och en hel del dramatik.  Idag är Kreta en mycket turistvänlig ö, med härlig kultur, underbar natur och god mat.

Kreta är den femte största ön i Medelhavet och innehar 600 000 invånare och är uppdelad i fyra olika regioner, Chania, Rethymnon, Heraklion och Lasithi.

Flygplatserna i Chania och Heraklion ligger bara 10 minuter från städernas centrum. Det är lätt att ta sig hit från de flesta flygplatser i Sverige.

De ställen jag själv hittils har besökt på Kreta är Platanias, Agii Apostoli, Nea Chora och Chania stad. 

Missa inte Elafonissi 

Cirka 1,5 timme från Chania stad ligger Elafonissi. Där finns det en strand som är en av de vackraste i hela Europa. Man kan tro att man har hamnat i Thailand eller Maldiverna. Här finns rosaskimrande vatten längs med strandkanten och det är tack vare alla pulvriserade snäckor. Sanden är vit, vattnet är turkost och det är rena rama paradiset här!

Chania stad

Chania är Kretas näst största stad och den kallas även ibland för Österns Venedig. Det var här som den kända filmen Zorba spelades in. I Chania finns det gott om shopping, då de har den berömda lädergatan, som är placerad i den gamla delen av Chania. Missa inte heller att besöka Saluhallen, den är placerad vid gränsen mellan gamla och nya staden. I Chania är det även ett måste att gå till hamnen. Där finns det många barer och restauranger, blandat med butiker och små stånd. Här i hamnen finns även delar kvar av ringmuren. Man hittar även det venetianska fortet Fort Firca och ett par turkiska moskéer.

Ett hett tips jag har är att i hamnen gå rakt upp på en av gatorna, tills du kommer till tavernan Elá. De har en ljuvligt god stifadó!

17 Sep 2020